غمِ سقف
فاتح استادعبداله پور
روزنامه نگار
اینجا قدم های نرسیده نوبهار نه غم دلهارا مرهم می بخشد و نه برق شادی را به چهره های خسته می اندازد. بلکه بهار با هر قدمی که جلوتر می آید، گلوی نان آوران این دیار را بیشتر می فشارد و دلهره را به سوغات می آورد. اینجا با هر بهار غمی بزرگ می آید ؛ آنهم «غمِ سقف»!
معضل «افزایش بی سابقه و افسارگسیخته اجارەبهای املاک در بوکان» گریبان بخش اعظمی از ساکنان این شهر را گرفته و در آستانه سال نو، به چالشی نگران کننده برای خانوادەها تبدیل شده است. شاید افزایش اجارەبها تنها مختص به بوکان نباشد، اما برسی ها نشان می دهد که این مشکل در بوکان به مراتب حاد تر از بسیاری از شهرها می باشد و این میزان در بیشتر موارد از ۱۰۰ درصد نیز فراتر رفته است.
تورم افسارگسیخته، نبود قانون، عدم نظارت و عدم توازن بین عرضه و تقاضای مسکن از دلایل اصلی اجارەبهای نجومی می باشد که در کنار مواردی همچون مهاجرپذیری، کمبود زمین در محدوده شهر، بلاتکلیفی طرح الحاق چهار منطقه حاشیه شهر بوکان به محدوده، نواقص موجود در طرح تفصیلی و نبود همّت در مسئولان برای کنترل وضعیت، این مشکل را در بوکان به معضلی حاد تبدیل کرده و باعث شده که نرخ فروش و اجاره املاک در برخی مناطق این شهر از مرکز استان [ارومیه] نیز بیشتر شود.
رهن چند صد میلیون تومانی در بیشتر مناطق شهر و طلب اجارەبهای بالای سه- چهار میلیون تومانی در مناطق حاشیەای و کم برخوردار، کور سوی امید ساکنان شهری را خاموش کرده که مردمش سهمی از کارخانه و صنایع بزرگ، حقابه کشاورزی ، فرصت شغلی، دانشگاه دولتی و بسیاری از امکانات موجود در دیگر شهرها را ندارند و اوضاع بازارش نیز به دلیل نبود زیرساخت های گردشگری، چندان مطلوب نیست!
کوچکتر شدن سفره خانواده ها، افزایش ساخت وسازهای غیرمجاز در اراضی کشاورزی روستاهای نزدیک به شهر بوکان به ویژه حصار و کهریزه محمودآباد، بازشدن عرصه برای دلالان ساخت وساز در مناطق حاشیه شهر، افزایش انگیزه برای اضافه ساخت، تغییر کاربری غیرمجاز و سایر تخلفات ساختمانی در داخل شهر و همچنین افزایش شکاف طبقاتی و مشکلات اجتماعی، افزایش تخلفات و تشدید بی اعتمادی مردم به دولت و مسئولان محلی از جمله پیامدهای تداوم وضعیت بی سابقه و بحرانی اجارەبهای املاک در بوکان است.
️و اما راهکار؛ در کوتاه مدت، تشکیل کارگروه و جلسات مستمر از سوی فرمانداری با حضور نهادهای متولی و مشاوران املاک با هدف برنامەریزی برای انجام اقدامات مشورتی، فرهنگی و نظارتی با مشارکت معتمدان ، هنرمندان ، مشاهیر، مامۆستایان دینی و تشکل های مردمی می تواند تا حدی وضعیت را کنترل کند. در بلند مدت نیز تدوین قانون کارآمد در مجلس برای ابلاغ و اجرا در بازار مسکن، اصلاح دستورالعمل تهیه طرح های تفصیلی، رفع موانع الحاق سکونتگاه های رسمی به محدوده و تشدید نظارت بر مشاوران املاک می تواند کارساز باشد.