جایگاه کردهای سوریه در طرح صلح جدید ترکیه با پ.ک.ک
سرویس جهان- برخی کارشناسان بر این باورند ترکیه در اعلام طرح جدید صلح با پ.ک.ک به دنبال ایجاد اتحاد داخلی است و این مسئله ربطی به کردهای سوریه ندارد اما برخی دیگر با اشاره به نفوذ پ.ک.ک بر نیروهای مسلح در منطقه کردنشین سوریه، تاکید می کنند پیش قدم شدن ترکیه برای ایجاد صلح با پ.ک، به صورت مستقیم یا غیرمستقیم، روی وضعیت کردهای سوریه نیز تاثیر خواهد گذاشت.
به گزارش کردپرس، ترکیه بعد از طرح صلح نافرجام سال 2015 با پ.ک.ک، بار دیگر و در بحبوحه تشدید تنشها در خاورمیانه، بر لزوم ایجاد صلح در کشور، البته با تاکید بر خلع سلاح و انحلال حزب کارگران کردستان ترکیه یا پ.ک.ک توسط عبدالله اوجالان، رهبر زندانی این گروه مسلح معارض ترکیه تاکید کرده است. ترکیه نیروهای کرد سوریه را دنباله رو و تحت نفوذ پ.ک.ک می داند. برخی کارشناسان مسائل کردها معتقدند طرح صلح جدید ترکیه ممکن است بر وضعیت کردهای سوریه نیز تاثیر بگذارد و یا مذاکراتی هم میان کردهای سوریه و دولت ترکیه صورت بگیرد.
مقامات ارشد کرد سوریه از جمله مظلوم کوبانی، فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه، صالح مسلم، رئیس سابق حزب کردی اتحاد دموکراتیک سوریه، الهام احمد، رهبر مشترک شورای دموکراتیک سوریه، شاخه سیاسی نیروهای دموکراتیک سوریه و سینم محمد، نماینده اداره خودگردان کرد سوریه در ایالات متحده آمریکا اخیرا و به دنبال اعلام آمادگی دولت ترکیه برای صلح با کردهای سوریه، آمادگی خود را برای گفتگو با دولت ترکیه و رفع تنشها و اختلافات با این کشور اعلام کرده اند.
اسامه شیخ علی، تحلیلگر مرکز مطالعات استراتژیک عمران در خصوص تاثیر مطرح شدن دوباره روند صلح ترکیه با پ.ک.ک بر کردهای سوریه، به نشریه عنب بلدی گفت: هنوز ابعاد کامل این پیش قدمی اعلام نشده است اما این طرح برای پایان دادن به اختلافات داخلی و ایجاد اتحاد در میانه تشدید تنشها در خاورمیانه مطرح شده است.
دلارا اصلان، رئیس دفتر روزنامه دیلی صباح ترکیه نیز معتقد است ترکیه با هدف ایجاد اتحاد داخلی در برابر تهدیدات خارجی و ترویسم، روند صلح با پ.ک.ک را از سر گرفته است.
البته اسامه شیخ علی با اشاره به نفوذ پ.ک.ک در عراق و سوریه معتقد است صلح ترکیه با این گروه، به صورت غیرمستقیم نیز بر مناطق کردنشین عراق و سوریه نیز تاثیر خواهد گذاشت.
دلارا اصلان معتقد است که عوامل اصلی تاثیرگذار بر روند صلح جدید عبارتند از: حزب کردگرای دم پارتی، حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه، حزب اپوزیسیون جمهوریخواه خلق ترکیه، حزب حرکت ملی ترکیه به رهبری دولت باغچه لی به عنوان متحد حزب عدالت و توسعه در دولت ترکیه، عبدالله اوجالان، رهبر زندانی پ.ک.ک، صلاح الدین دمیرتاش، رهبر سابق حزب کردگرای دموکراتیک خلقها، کوهستان قندیل به عنوان قرارگاه اصلی پ.ک.ک و نیروهای کرد سوریه یا یگان های مدافع خلق. او معتقد است که اگرچه کردهای سوریه نیز از این طرح حمایت می کنند اما در اولیت دربرگیری این طرح نیستند.
ابراهیم کابان، مدیر مرکز مطالعات ژئواستراتژیک نیز با اشاره به تعامل گسترده غرب با نیروهای کرد سوریه، مشارکت آنها در مبارزه با داعش و حضور حدود یک دهه نیروهای آمریکا در منطقه تحت کنترل کردهای سوریه، این منطق از اعتبار جهانی برخوردار است. او به عنب بلدی گفته است، بنابراین، از این نظر، کردهای سوریه نیز می توانند مشمول طرح صلح ترکیه با کردها قرار گیرند. او تاکید کرد اگر ترکیه، ضمن حل اختلافات با کردهای داخلی کشور و پ.ک.ک به سمت کردهای سوریه دست دوستی دراز کند و از ایجاد منطقه ای شبیه به اقلیم کردستان عراق در شمال شرق سوریه حمایت کند، این مسئله به نفع آنکارا تمام خواهد شد.
عمر اوزکیزیلچیک، تحلیلگر مسائل ترکیه نیز معتقد است ترکیه در طرح هر گونه روند صلح با پ.ک.ک نمی تواند سوریه و کردهای این کشور را در نظر نگیرد اما مسئله این است که این طرح همچنان ابهامات زیادی دارد و ممکن است هیچ وقت به نتیجه نرسد. شاهد این امر پایان وحشتناک طرح صلح قبلی در سال 2015 است.
اما بدر ملا رشید، مدیر مرکز مطاعلات رامان معتقد است که ورود اداره خودگردان کرد سوریه به مذاکرات صلح کمی پیچیده تر از مذاکرات صلح ترکیه با پ.ک.ک و گسترش آن به منطقه تحت کنترل کردهای سوریه است. او تاکید می کند کردهای سوریه باید به توافق با دمشق هم فکر کنند، در فکر تعامل با کشورهای عرب تاثیرگذار در سوریه هستند و نیز باید روسیه به عنوان عامل تاثیرگذار در سوریه و متحد آنکارا را نیز مد نظر داشته باشند. بنابراین، کردهای سوریه باید دو جنبه را در نظر بگیرند؛ اول رفع تنش و اتحاد با دمشق و دوم تلاش برای پایان دادن به اختلافات با ترکیه.