بوکان شهر نخبگان و خوبان
لقمان علی محمدیان
مدتی است استفاده از این جمله (بوکان شهر نخبگان و خوبان) باب شده است و در میان جریان های نقد و انتقادی در همه ی رشته استوری ها، مصاحبه ها، نشست ها و نطق های همه ی مسئولین این شهر به گوش میرسد. در این میان بحبوحه انتخابات نیز نزدیکاست و از این باغ هر دم صدای میرسد و به فاصله ای نه چندان دور این جمله توسط گزینه های کاندیدی نیز نطق شده و به گوش میرسد.
حال بنده به عنوان یک عضو کوچک این شهرستان از مسئولین حتی استانی و شهرستان بوکان طرح یک سوال دارم، آیا شما با مفهوم نخبه آشنایی دارید؟ یا استفاده از این جمله برای عوام فریبی است؟ یا با شمشیر خود این لقب را به خود نسبت داده اید؟
شهرستان بوکان به واقع زادگاه و کانون نخبه پروری و نخبگان است و این مهم از آمار قبولی کنکور، آمار قبولی رتبه های برتر دانشگاه های مطرح ایران در آزمون ارشد و دکترا، کسب مدال در مسابقات ورزشی، هنری، علمی و فرهنگی و….مستدلل و مستحضر است و در این شکی نیست اما مسئله اینجاست که مسئولین شهرستان چه در شهرستان و چه با رایزنی در استان برای این نخبگان چه کاری انجام داده اند؟
مواردی من جمله رایزنی برای اخذ امتیاز مرکز رشد زیر نظر پارک علم و فناوری استان(شهرستان های میاندوآب، مهاباد، سقزو….همه چندین سال است از این امتیاز برخوردار هستند)، ایجاد کمیته جوانان نخبه یا کمیته نخبگان در شهرستان و نظر خواهی ادارات فرمانداری، شهرداری و خصوصا شورای شهر در عرصه نیروهای جوان میدانی از اکثر نقاط شهرستان جهت پیگیری و تشخیص مشکلات شهرستان و ارائه راه حل، دعوت از نخبگان در مجامع و جلسات مانند جلسات اشتغالزایی و کارآفرینی فرمانداری که چند سال یکبار در خفا و با حضور مسئولین برگزار می گردد، برگزاری حداقل یک جشنواره، سمینار یا کارگاه یا نمایشگاه علمی در شهرستان نخبه پرور لااقل سالی یکبار و…..
در عوض » خودداری از کمک به ایجاد یک انجمن با حوزه فعالیت علمی پژوهشی به عنوان سمن، خودداری از کمک به ایجاد مرکز رشد در شهرستان(که البته چون اطلاعاتی در مورد آن ندارید طبیعی است)،عدم دعوت از نخبگان شهرستان در سفرهای استانی به این شهر و ملاقات با استاندار و مطرح نمودن مشکلات جوانان و نخبگان شهرستان ،عدم حمایت یا قدردانی از افراد نخبه و دارای رتبه های برتر کنکوری در همه ی مقاطع و رشته ها و افراد دارای مدال ورزشی، علمی و هنری (فقط در حد گرفتن عکس و خونمایی با بعضی ها) و تجلیل از رئیس ادارات به عنوان نخبه در مجامع درون سازمانی از بودجه اخذ شده با عنوان تجلیل از نخبگان و…..آیا برای این موضوعات پاسخی دارید؟ یا به جایگاه و مشکلات نخبگان در شهرستان اهمیتی نمیدهید؟
چندی پیش از زبان یکی از مسئولین رده بالای شهرستان و روسای یکی از دانشگاه های این شهرستان نطقی فرمایش شد که ما با ایجاد مجامعی از نخبگان و شناسایی نخبگان شهرستان در تلاش برای رفع مشکلات شهرستان ….بنده به عنوان عضو کوچکی از این شهرستان که در عرصه های علمی فعالیت دارم، بیش از ۵۰نفر افرادی که دارای مقالات علمی، کتاب، ثبت اختراع و رتبه های برتر هستند را در این شهرستان میشناسم و حتی یک نفر از این افراد در این مجامع حضور ندارند و اکثر این مجامع تشکیل شده از روسای ادارات هستند.حال سوال این است آیا باید مجامع تشکیل شده از نخبگان این دیار ناظر بر فعالیت روسای ادارات و شناسایی مشکلات و ارائه راه حل و در اختیار گذاشتن این موارد به ادارات باشند یا روسای ادارات مسئول نظارت بر اعمال ادارات خود؟
از آنجایی که در آستین شما پاسخی برای این سوالات نیست و هیچ گاه بدان پاسخ نداده اید، پیشنهاد بنده به شما این است:
کسی که نخبه است احتیاجی به تجلیل و تقدیرات شما ندارد و نخبگان راهی خواهند ساخت، اما لطفا در صورتی که از این افراد نظر خواهی نداشته و برای آنها در مجالس چایی و میوه خوری خود جایگاهی نمیشناسید از آنها نیز اسمی نبرید و بگذارید شعار شهر نخبه پرور با جولان دهی نخبگانش باشد نه با زبان ……